Anu ja Triinu Taul

dsc_0088-jpgTeekond enda hääleni läbi regilaulude toimub Kristallitemplis
Lisainfo ja registreerimine


Anu endast:

Olen laulja ja laululooja. Teadlikke katsetamisi oma häälega alustasin juba ajast mil end mäletan. Uitasin palju looduses ning ümisesin pidevalt mõnd viisijuppi. Metsakohin, ojavulin, linnulaulud – kõik need on mind omamoodi kasvatanud ja hoidnud. Eriti hästi päästis häälepaelad valla kiikumine. Matkisin ka raadiost kuuldud laule, kus nõukogude režiimi tõttu kõlas palju venekeelset muusikat. Mul oli huvi ja pisut suurem tung laulmise järele kui ehk mõnel teisel lapsel ja seega õppisin juba varakult oma häält juhtima ning laule looma. Nii see on jäänud loomulikuks osaks minu elust. Suur roll selles on kindlasti ka minu perekonnal, kus väga tihti kõlas elav muusika. Mäletan hetki, mil vanaisa seisis viiul käes keset oma raamatuid täis tuba ning ümisedes kribas noote paberile. Esimesed kokkupuuted regilauluga olid lapsena, kui laulsin pereansamblis.

11143192_527020030796673_6980092770180289271_oOlen isepäine õppija, otsija ning minu eeskujudeks on olnud pop -, jazz -, rahvamuusika ja bluesi lauljaid. Tegelikult on vale öelda “eeskujud”, sest olen õppinud neilt lihtsalt spetsiifilisi hääletehnilisi võtteid ning kogu kompoti kohandanud enda häälele. Kuulates erinevaid esitusi (isiksusi), avastan üha ja üha muusika universaalset, puudutavat sügavust. Eraldi tooksin välja aga Ungari lauljanna Marta Sebestyeni, kes tegi minu jaoks köitva sissejuhatuse rahvamuusikasse. TÜ Viljandi Kultuuriakadeemias pärimusmuusikat õppides sain lähemalt tuttavaks eesti vanema ja uuema rahvalauluga ning minu ees avanes uks maailma, mida on sõnades raske kirjeldada. Võtme selleks andsid õpetajad Celia Roose, Janika Oras, Ene Lukka- Jegikjan ja muidugi paljud rahvalaulikud arhiivilintidelt.

Lauljana pean end eelkõige vahendajaks, sest ma ei tea, kust tuleb inspiratsioon.
Kust tuleb energia, mis tekib mitme võimsa hääle ühinemisel? Mis on see jõud, mis paneb hinge helisema? Minu jaoks on ennastunustavalt laulmine vabadus ja tunne, et see ongi minu pärisolemine.

Triinu endast:

10306756_10202034798892448_4075666929167949067_nMuusikaarmastuse olen kaasa saanud musikaalsest perekonnast ja kodu metsades ringi uidates, nii samuti nagu mu õdegi, kellega oleme lapsepõvest saati üsna sarnaseid radu käinud. Läbi laulu ja muusika on meil siiani väga tugev ja ühendav side.  Kui laulame koos, siis meie häälte kooskõlas tekib juskui meist väljaspool miski kolmas, mis on harmooniline ja hinge liigutav.

Mind on inspireerinud ja mängin väga mitmeid erinevaid rahvapille, kuid minu lemmik instrumendiks on eranditult hääl. Olen leidnud selles palju erinevad kõlasid ja varjundeid ning ühe parima viisi oma mõttemaailma, tunnete väljendamiseks, enese tervendamiseks.

Kuulates väga palju muusikat loodusrahvastelt üle maailma, olen õppinud erinevaid hääletehnikaid läbi jäljendamise ja ka mõistma nende maailmapilti. Seda kõike ma ühendan nüüd oma muusika ja laululoomingus. Tajun, et helidemaailm on universaalne, see mõjutab meid märksa rohkem kui arvata oskame.

Mulle on harmoonia loomine ja kuulamine maagiline ja tõliselt tervendav vahend. Helil ja meie oma häälel on suur vägi, kui see on loomulik ja loov. Ja kõige olulisem, et see on rõõmust ja armastusest kantud. Olles tundlik ja ühenduses loodusega, helide maailmaga ja loovusega endas, annab see mulle vabaduse luua ise oma enda iluteed.

Kristallitempel Maa ja Taeva heaolukeskuses
Põhja pst 21/1 Tallinn
info@kristallitempel.ee
infotelefon: +372 5780 8558
facebook: kristallitempel

rfwbs-slide